... (schot)

4e klasse 2

22 april 2023 12:30

S. Havinga

De competitie loopt ten einde en vandaag staat de wedstrijd tegen de koploopsters op het programma. Het zonnetje schijnt, al is dat voor dit Nederlandse voetbalteam vooral reden tot klagen: veel te warm. Het studententeam uit Zwolle belandde op een voor hun misschien wel vijf-sterren resort, zonder voederbakken en überhaupt meer dan twee kleedkamers. Het was dan ook even zoeken in welke kleedkamer ze plaats moesten nemen.

De spanning was voelbaar, want het draait ergens om: gratis drank voor een teamfeest. Dat is reden genoeg om de selectie van VR2 aan het lopen te zetten. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd leuk om te vertellen dat je van de koploper wint, maar goed. Jasmijn had nogmaals de eer om de PowerPoint te begeleiden, die tevens op de nieuwe laptop van Sander opgeslagen stond inclusief designer opties - wat dan weer nieuw was voor Sander. De eerste wedstrijd tegen EDON viel op hetzelfde moment als de WK wedstrijd tussen Australië en Tunesië, en ook vandaag zat er een WK-vergelijking in de bespreking verwerkt. Deze keer de wedstrijd tussen wereldkampioen Argentinië en underdog Saoedi-Arabië. Om het geheugen even op te frissen: Deze wedstrijd eindigde tegen alle verwachtingen in met 1-2, dus winst voor de underdog. Beelden uit de kleedkamer in de rust werden getoond, een blèrende trainer die de motivatie in zijn team wist te praten, waarna SA dus wist te winnen van Argentinië. Met deze vergelijking de kleedkamers in.

De opstelling van vandaag bestaat uit de volgende elf:
Sanne
Loïs - Amy / Dionne - Tessa
Evi - Anouk - Emma
Lotte - Judith - Lynn

De tactiek van vandaag word aangepast op een belangrijke speelster van EDON: de nummer 10. In de uitwedstrijd was zij de speelster die het absolute verschil maakte, en onlangs stond er zelfs een stukje in de krant over deze speelster. Dus, een aangepaste tactiek - waar onze verdediging feilloos op handelde. Om 12.30 uur werd de aftrap genomen door het thuisteam en werd er meteen mooi rond getikt. Het gevaar kwam echter ook een paar keer vanuit EDON, maar keer op keer wisten we het doel schoon te houden. Deze keer was het Ommen die aan één kans genoeg had. Na een halfuur spelen, geeft Judith een geweldige bal in de diepte op Lotte - die het schot op goal lost. De keepster van EDON weet haar goal in eerste instantie leeg te houden, maar niet goed genoeg. Het is Lynn die hier goed opgesteld staat en rustig de 1-0 langs de keepster schiet. Geweldig!

EDON komt er aan de andere kant niet uit. Onze verdediging zet de sterspeelster goed vast en naar welke kant ze ook wisselt, ze komen er niet langs. Een foutje in de opbouw bij EDON komt ze in de 44ste minuut duur te staan. De grote teen van Judith zit er rond de middellijn al tussen en dan wordt ze gevaarlijk. Met veel te veel gemak tikt ze de restverdediging en de keepster uit en beheerst ligt dan de 2-0 er ook in. Dit hadden we niet verwacht, maar ons voetbalspelletje reflecteert de stand wel.

Tijd voor ranja in de rust: twee treetjes per team want het is warm. De eerste rode hoofdjes zitten dan ook al in de kleedkamer - en niet alleen van de warmte, ook menig neusje is inmiddels verbrand. De hartslagmeters op de smartwatches gaan ruim over het gezonde, want de spanning is nog niet uit de wedstrijd.

Na rust wordt er wat gewisseld in VR2. Isa komt erin voor Lotte en Lisa komt frisse energie brengen voor Evi. Dit loont vrijwel direct, want het is Isa die de voorzet aan Judith meegeeft en na twintig minuten in de tweede helft staat er 3-0 op het scorebord. Nog geen twee minuten later wordt de aanval door de verdedigsters van EDON afgebroken, maar weten we er een corner uit te slepen. Isa neemt de corner vanaf de rechterkant en Anouk wacht de bal op bij de tweede paal. Heerlijk doelpunt, de eerste goal uit de corner van dit seizoen (geen geweldige statistiek trouwens) en ook de eerste goal van Anouk in het shirt van FC Ommen.

4-0, een heerlijke onverwachte voorsprong voor ons, maar ook voor EDON. Inmiddels gaan de kopjes van hun dus ook een beetje hangen - waar bij ons de energie ook een beetje opraakt. Nog meer wisselen dus. Het eindsignaal is verlossend, want EDON wist nog twee goals te maken in de laatste minuten, wat toch die hartslagen weer omhoog liet gaan. Een 4-2 overwinning op de koploper, die hoogstwaarschijnlijk het kampioenschap zullen pakken aan het einde van het seizoen.

Zeer tevreden met de uitslag, zeer tevreden met het bakje patat achteraf en zeer tevreden met die belofte van Sander. Nu even vier zaterdagen vrij, waarna de laatste wedstrijd tegen Mariënberg gespeeld wordt op 20 mei.