Feit of fabel? - FC Ommen

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Feit of fabel?

Feit of fabel?

Datum

20 oktober 2022 19:30

Accommodatie

Sportpark Westbroek
Sportlaan 2
7732AB
OMMEN
tel. 0529-452800

De wedstrijdverslagen anno 2018 2022 zijn nog amper van elkaar te onderscheiden. In ieder verslag wordt er uitgeweid uit over de lokale geschiedenis, worden markante wedstrijdmomenten extra belicht of er wordt een sterk gecensureerde en eenzijdige weerspiegelig van het wedstrijdverloop afgeschilderd.

Tijd om de ban te breken. Het is tijd om een discussie te beslechten. Spreken we nu over een feit of over een fabel, als het gaat om: ‘Heeft seks voor de wedstrijd invloed op de sportprestatie?’

 

Wat zegt de wetenschap?

Laten we starten met een stukje research. Seks en het leveren van sportprestaties is een onderwerp dat sporters, trainers en wetenschappers al jaren ernstig verdeelt.

De oorsprong van deze nieuwsgierigheid komt voort uit de hypothese dat seks voor de wedstrijd slecht zou zijn voor het leveren van de ultieme sportprestatie. Deze hypothese kent zijn oorsprong uit de wereld van boksers en American football-spelers: zij klagen over gebrek aan agressie na de daad te hebben verricht. Echter vanuit de voetbalwereld duiken andere geluiden op, zij ervaren dat het hebben van seks voor de wedstrijd voor ontspannende werking zorgt.

Uru- en seksuoloog Mels van Driel stelt dat na een orgasme mannen minder testosteron aanmaken wat ervoor zorgt dat hun spieren slapper zijn. Deze zelfde van Driel geeft tevens aan dat tijdens de seks een knuffelhormoon wordt aangemaakt, het zogeheten oxytocine. Door dit stofje oxytocine voelen we ons meer met elkaar verbonden, dit leidt ertoe dat de teamgeest sterker wordt. Seksuoloog Eveline Stallaart scherpt dit wel aan doordat uit haar onderzoek bleek dat vervolgens dit gevoel van verbondenheid, aangemaakt door oxytocine, snel weer weg gaat. Hierdoor heb je er aanwijsbaar alleen iets aan, als je direct voor de wedstrijd seks hebt.

 

De ervaringen van prominenten

Naast wetenschappers, hebben ook prominenten uit het wereldje een mening over dit vraagstuk. Zo gaf de wereldvoetballer van het jaar in 2005, Ronaldo Assis de Moreira beter bekend als Ronaldinho, onlangs in een interview met Playboy toe dat hij regelmatig seks had voor de wedstrijd. Op de vraag of seks dan geen slechte invloed zou hebben op zijn prestaties beantwoorde hij als volgt: “het heeft in ieder geval nooit voor problemen bij mij gezorgd. Ik ging er zelfs vaker beter door spelen.” Ronaldinho wordt bijgestaan door zijn landgenoot en drievoudig winnaar van de Ballon d’or, Ronaldo Luís Nazário de Lima. Hij claimt dat seks voor de wedstrijd geen negatieve invloed heeft op de prestaties binnen de lijnen. In een interview met Voetbal International vertelt hij het volgende: 'Ik weet niet waarom dat altijd wordt gezegd dat seks voor de wedstrijd slecht is, want het is helemaal niet waar. Masturberen daarentegen heeft veel meer invloed op je spel, dat is veel vermoeiender. Ik hield het daarom altijd bij het eerste.'

Naar aanleiding van deze laatste ontboezeming is wellicht volkomen logisch. Want hoe intensiever de lichamelijke inspanning voor de wedstrijd, des te meer energie wordt er verbruikt. Het menselijke lichaam heeft een acceptabele periode nodig om de energievoorraad aan te kunnen vullen. Daarom is het in aanloop naar het leveren van een sportprestatie, is het juist zaak voor de sporter om zo “zuinig” mogelijk om te gaan met de energiebalans.

 

Doping en Seks

Echter werkt seks werkt voor sommige mensen als doping, de verslavende werking en het bevredigende gevoel van het in een trans raken, wordt als mythisch beschouwd.
Desalniettemin blijft de combinatie van doping en het leveren van een topsportprestatie, eentje die bij maar weinig mensen de goedkeuring kan wegdragen. Het leidt wel tot de vraag of het gebruik van stimulerende middelen bevorderend werkt voor betere bedprestaties? Als we de kwaliteit van de prestaties in bed moeten afleiden op basis van het aantal kinderen dat hij/zij heeft geproduceerd, dan wordt de vraag beantwoord door s ‘werelds bekendste dopingzondaar (Lance Armstrong) met een duidelijke “ja”. Gedurende zijn carrière wist hij, verdeeld over meerdere leggen, minimaal vijf verschillende producties af te leveren. Iets wat tweeënhalf keer meer is dan bij de gemiddelde Nederlander.

 

Conclusie:

Ondanks de grondige uiteenzetting hierboven, blijft de vraagt onbeantwoord of we te maken hebben met een feit dan wel een fabel. Doordat er geen eensluidend antwoord op deze vraag is, zal OZC 3 FC Ommen 5, onder het mom” vertrouwen is goed, controle is beter”, zich wellicht moeten wagen aan een experiment door de proef op de som te nemen. Daarbij stel ik het volgende voor.
Deel het team op in drie groepen met een gelijk aantal personen per groep. De groepen worden samengesteld middels een willekeurige steekproef, zonder teruglegging. Echter, de heren die door wet aan de huwelijkse staat verbonden zijn, worden uitgesloten van groep drie. Daarnaast wil ik kenbaar maken dat er met steekpenningen gewerkt wordt. Gaarne discreet bij mij melden.

 • Groep 1 ” Lang Leve Libido”
  De heren in deze groep krijgen carte-blanche, zij mogen zich op de vrijdagavond volledig uitleven met zijn bedpartner.
 • Groep 2 “De rondo”
  Zit je bij deze groep, dan is jou
  op de vooravond van de wedstrijd enkel een potje ”vijf-tegen-één” voorbehouden.
 • Groep 3;” Celibaat” Uitspraak: [seliˈbat] het ongetrouwd zijn en geen seks hebben
  De zogeheten controlegroep. Mannen in deze groep dienen zich op de vooravond van de wedstrijd, volledig te onthouden van alle vormen intimiteit.

 

In het volgende verslag zal Hullen (uitspraak: hoe-loe) uitweiden over onderzoeksresultaten van dit experiment.

 

Samenvatting:

Tot slot, donderdag 20 oktober werd de wedstrijd in en tegen Ommen gespeeld. Het betrof het derde elftal van de plaatselijke FC.
De technische leiding van het vijfde had een sterke tactische analyse gemaakt, op basis van alle beschikbare informatie over de komende opponent. De tactische analyse besloeg het volgende; FC Ommen 3 speelt met 11 spelers, ze dragen hemelblauwe shirts gecombineerd met een zwart broekje en zwarte kousen. Alvorens het eerst fluitsignaal klonk, wist de technische leiding ‘zijn’ ploeg nog te wijzen op een klein detail, maar wel iets dat deze avond het verschil kon maken, de wedstrijd zal gespeeld worden met een bal van het merk Derbystar. De tactische analyse zaaide effect, er werd slechts 1 treffer gemaakt #GOAT. Wat resulteerde dat de wedstrijd met 1 tegen 0 werd gewonnen.

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!