Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

De smidse van H&H!

De smidse van H&H!

In een vorige column schreef ik al onder het kopje ‘OZVCers ‘over de verrichtingen op het trainingsveld van de selectie. FC Ommen bestond officieel nog niet, maar dat is in middels wel het geval. Tijdens de oprichtingsvergadering zei de voorzitter, Bertus Heuver, in zijn openingsspeech ”FC Ommen staat” eraan toevoegend “er is al veel werk verricht en er moet nog veel gebeuren”. En dat zal ongetwijfeld slaan op een breed voetbalscala, waaronder ook het prestatievoetbal.

In de maand juni is er door de trainers H&H, Yves Heskamp &Hermen Hogenkamp met ondersteuning van tweede trainer Eric Frankfort en Wiljan Willems het nodige voorwerk voor het nieuwe seizoen verricht.

Vanaf 1 juli j.l  trainen en spelen de spelers als leden van FC Ommen.

  • Eerste oefenwedstrijd!

Op zaterdag 7 augustus 2021 was er de aftrap van de allereerste oefenwedstrijd tegen tweede klasser Hulzense Boys.                          

Als één van de allereerste mede-initiatiefnemers om te komen tot een fusie tussen OZC en OVC`21 was ik getuige van deze wedstrijd. Benieuwd hoe het zou zijn om deze vuurdoop te ervaren, was ik al op tijd aanwezig om de sfeer ook vooraf te proeven.  Gelijktijdig met mij arriveerde Gerrit Jan Mulder, de man die niet alleen als vader van Wesley geïnteresseerd is, maar ook als kaderlid van J.C.O.

Het zonnetje nodigde al snel uit om buiten op het terras plaats te nemen. Als daar ook Peter Kramer bij aanschuift dan heeft dat door zijn humor een aanzuigende werking. In no time is de tafel rondom bezet door een gemêleerd gezelschap met o.a. bestuurslid Michel Neppelenbroek, de immer rustige Adriaan van de Meeberg met naast hem de altijd goed gemutste Gerrit (Max) Makkinga. En om het feest compleet te maken schoven ook de moeder-overste van het vrouwenvoetbal Greetje Hallink met haar eega Henk aan.

Naast mijn persoontje meldt zich vervolgens ook mede Kremlin-watcher Henk Boeve. Samen namen we de verwachtingen door voor ons FC Ommen. In het verleden stonden we als elftalleiders van de keurkorpsen bij de gemeentecup, of o.a. de opening van de tribune (Rotbrink), met wederzijds respect tegenover elkaar, nu staan we samen  achter FC Ommen. Als vlak voor de aftrap ook de harde kern van voorheen OZC, Arie van Dorland, Henk Willems en Willem Ekkelkamp is gearriveerd dan wordt het de hoogste tijd om naar het strijdtoneel te gaan.

Voor de wedstrijd kreeg ik van de elftalleider Marco Beltman de allereerste opstelling van FC Ommen door. Deze deel ik graag met de lezer, doel Mark Bennemeer, achterin Frank Merjenburgh, Robin Meijerink(aanvoerder) David van Elburg en Ramon Schuldink. Op de midden Harm Jan Tip, Wesley Mulder en Tom kok, voorin Damon Nouri, Rik -Jan de Groot en Tom Simons.

Als de aftrap is geweest en de wedstrijd los brandt, deel ik graag  enkele gedachten die op deze bijzonder sportdag door mij heen schoten.

Eén daarvan is dat de laatste keer dat deze samenstelling van deze  toch grote publieke belangstelling, op 15 juni 2019, aanwezig was op Westbroek. Dit was de allerlaatste krachtmeting die er onderling was, de pegel van Robin Meijerink was de allerlaatst treffer die er onderling viel en hoe toepasselijk viel deze in de slotminuut. Allemaal verleden tijd, het is voortaan, gelijk het G-voetbal en de jeugd eerder al, samen ten strijde, voor het voetbal in Ommen, een geweldige positieve ontwikkeling.

Nu drong bij mij de vraag op, wie tekent voor de allereerste vriendschappelijke FC Ommen treffer? Mijn vraag verdween voor de pauze al uit het geheugen, op aangeven van Tom Simons vanaf de rechterkant werd zijn hoge voorzet door de geslepen spits Rik -Jan de Groot met het hoofd verzilvert. Voor het archief een doelpunt met een gouden randje! Rusten met een verdiende 1-0 voorsprong.

De sfeer langs de kantlijn bleef positief, deze werd ook zo door de voorzitter ervaren en met een schouderklopje voor de inmiddels gewisselde spits Rik-Jan de Groot gedeeld. Hoofd Technische Commissie Age Koster zag dat al het voorwerk zinvol is geweest. Trainer Heskamp coachte vol emotie zijn team en begeleide het liefst iedere beweging van zijn acteurs. Mijn  gedachten waren, hopelijk laten H&H de spelers wel volop in hun eigen kracht, multifunctioneel is aan de één meer besteed dan aan de ander.

De koffie in het clubhuis ‘Weerkomm’n’ was meer dan voortreffelijk. Met mijn inmiddels gepensioneerde schrijfmaatje Willem Lampe hebben we het even over de tenues; het rood- wit van de Boys en het inktzwarte van FC Ommen. Ik opper naar Willem” als de koperen ploert hoog aan de hemel staat, het zweet zonder inspanning ook uit de poriën vloeit”!!!De wasmachine is overbodig geworden, om de geur van zweet te verdrijven kan een spuitbus ook goed werkzaam zijn.

 

(Rik -Jan de Groot verzilvert de voorzet van Tom Simons)!

Na de thee werd het het spelbeeld door het vele wisselen minder maar Ommen bleef de boventoon voeren en het overwicht werd bekroond door de fragiele Maarten Bel met een tweede treffer. Uit de smederij van H&H kwamen daarna nog een regiment aan wisselspelers. Voor de historie even kort de namen Stefan Kortman, Nick Runhart, Jorian Geertsema, Berjan Jansen, Martijn Deuten en 1e jaars A-junior Jorn Hekman (debuut).

Na afloop was er toch opluchting een mooie 2-0 overwinning op een sportieve tweedeklasser, daar kunnen H&H mee verder smeden.

Op het gezellige terras babbel ik nog even na met Bertus Koggel, Gerrit Kieft en Inge Eshuis. Inge was in 2019 verantwoordelijk voor het appje dat de besturen van OZC, OVC`21 en JCO wakker schudde met de prangende vraag “Waar moet de jeugd nu voor kiezen, Geel of Blauw”. Dit app bericht maakte zoveel los, waardoor we nu mede daardoor kunnen genieten van FC Ommen!!

Als ik huiswaarts fiets dan kan ik de woorden van de voorzitter “Het staat” onderschrijven, sterker, FC Ommen leeft en gaat de harten van de voetballiefhebbers veroveren!

 

(De allereerste treffer van F.C. Ommen Rik-Jan de Groot wordt gevierd)!

  • Doordeweeks tegen HHC <23 jaar

De doordeweekse ontmoeting tegen HHC onder 23 trok opnieuw een grote supportersschare naar Westbroek. Het krachtsverschil was veel en veel te groot, de jonkies uit Hardenberg kregen voor rust alle hoeken van het veld te zien. 5-0. In het tweede bedrijf kwamen daar nog twee treffers bij, een zevenklapper was de einduitslag. Met weliswaar twee goedkope Pengels, echter cadeautjes moet je altijd dankbaar uitpakken (Rik- Jan de Groot -Damon Nouri). Spannend is het nooit geweest, de toeschouwers waren daardoor meer bezig met zich af te vragen van wie is wie, wie is wie!!

 

  • Uitje naar Gramsbergen

Zaterdag 14 augustus stond de uitwedstrijd tegen tweede klasser Gramsbergen op het programma. Het hooi had ik voor de middag van het land, ons paard (Oded) is voor de winter verzekerd van goede kost! De stralende zon deed mij besluiten om samen met Gerrit Kieft op het ijzeren ros naar Gramsbergen af te reizen.

Twee wedstrijden 9 doelpunten voor en twee keer een maagdelijk doel, dat roept verwachtingen bij je op!

Een geheel andere samenstelling dan de eerste potjes met o.a. voor het eerst bij de selectie Lars Dunnewind, die vanaf de aftrap mocht beginnen. Het gemis van Tom Simons stond daar tegenover, voorbereiding is een ander woord voor vakantie!!

gramsbergen_uitjpg.jpg

Ommen had voor rust een overwicht maar deed zichzelf tekort door te veel bewijsdrang aan de dag te leggen De lichaamstaal van enkele spelers straalden naar H&H uit: zie mij eens! Daardoor deden veel spelers veel meer dan hun eigen kunstje. De routiniers Harm Jan Tip, Rik -Jan de Groot, David van Elburg en Jeroen Legebeke bleven wel dicht bij zichzelf. Echter dan ben je als team te veel in onbalans!!! Een misverstand achterin waarbij de Ommer doelman Bennemeer, te ver uitkomend, verrast werd, bracht met een mooie boogbal Gramsbergen de voorsprong 1-0. Deze werd door Rik -Jan de Groot na het onderuithalen van Damon Nouri van de 11 meterstip rechtgetrokken 1-1.

Na de thee zag het talrijke publiek dat, door de vele wisselingen bij Ommen en de vastigheid die Gramsbergen al wel heeft, het spelbeeld kantelde. Het overwicht dat de tweedeklasser na rust etaleerde was voor FC Ommen  niet meer te belopen, linies vielen uit elkaar, daar kon de eenzame spits Niel Koggel ondanks zijn werklust geen verandering meer in aanbrengen.

Na twee overwinningen weet FC Ommen ook wat verliezen is, van een nederlaag leer je vaak meer dan van een gewonnen pot. Echter op het veld als speler alsmede voor een supporter langs de lijn wil je graag altijd het volle pond! Dat moet ook altijd de insteek blijven!

  • Thuis tegen MSC

Afgelopen zaterdag kwam MSC (Meppel) naar Westbroek. Deze meer dan 110 jaar oude voetbalclub speelde ooit in de zondag hoofdklasse en maakte met de hoofdmacht in het seizoen 20/21 de overstap naar de Zaterdag. Deze Ommezwaai heeft ertoe geleid dat de selectie in kwaliteit hard achteruitgehold is en MSC onderaan in de Zaterdag vijfde klasse opnieuw begint. Een fusie met de overige Meppeler clubs zal een kwestie van tijd zijn!!

De wedstrijd was nooit een wedstrijd, het kwaliteitsverschil was veel te groot. De uitslag van de 7-1 winst was daar nog een magere afspiegeling van. De Ommer doelmannen zijn niet of nauwelijks getest. Voor FC Omen was het jammer dat Maarten Bel al vroeg in de wedstrijd geblesseerd raakte en helemaal sneu was het dat Tom Simons in de slotseconden bij het aantrekken van een sprint zijn hamstring mogelijk inscheurde.

Blessures, je ontkomt er niet aan. Ook de namen van Wesley Mulder (enkel) en Tom Kok (knie) staan op dat vervelende lijstje, allemaal een voorspoedig herstel!!

  • Tempelman toernooi

De eerstvolgende wedstrijd zal dinsdag 24 augustus in Nieuwleusen zijn, waar FC Ommen deelneemt aan het Tempelman toernooi en om 19.00 aftrapt tegen ASC`62. Zaterdag 28 augustus meet FC Ommen in Nieuwleusen de krachten met Olympia`28, aanvang 14.30. Dit toernooi wordt een echte testcase waar FC Ommen precies staat!

Mooie affiches, misschien wel een ritje voor het ijzeren ros.

In de tussenliggende periode kunnen Heskamp & Hogenkamp verder smeden aan het keurkorps, de blaasbalg zal het vuur verder aanwakkeren in de smidse van H&H.

Cultuur en historie FC Ommen R. Habers.

 

 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!