Assist: Judith Neef

4e klasse 2

25 maart 2023 12:30

S. Havinga

Een stormachtige zaterdag: dikke buien en harde windvlagen. Toch wist iedereen zich deze zaterdag weer op tijd op het Sportpark in Ommen te verzamelen voor een competitiewedstrijd tegen Hardenberg ’85 VR1. Tegen onze verwachtingen in staan deze vrouwen onder ons (bijna onmogelijk, want oei) in de competitie, terwijl wij al meerdere keren moeite hebben gehad om deze dames te verslaan; was dan ook nog niet gelukt in voorgaande wedstrijden. Nieuwe kans vandaag en daarom zat om 11.00 uur de bestuurskamer vol met gespannen koppies van FC Ommen VR2. Met heel veel moeite wist Sander de PowerPoint aan te sluiten op het scherm, iets met tijd voor een nieuwe laptop (gewoon duimpje, hé Inge).

Enfin, tijd voor de bespreking. Een defensieve aanpak vandaag. We gaan er vanuit dat ze bij ’85 in een 4-4-2 opstelling zullen spelen en dus wordt daar de tactiek op aangepast. Veel plaatjes ter verduidelijking in de PowerPoint, dus daar gingen de speelsters van FC Ommen is even goed voor zitten. Sander speelde even voor Tinder en had mooie paartjes gemaakt voor in het veld: gaan waar jouw tegenstander ook gaat. Romantisch. De rest van de bespreking bestond uit de herhaling van de weten-we-allang tactiek en dus mocht Lynn het podium betreden. Onze voedingsdeskundige kwam ons op deze educatieve zaterdagochtend even wat kennis over voeding en sport bijbrengen. Snel verterende koolhydraten, pompoenpannenkoekjes en glycogeen, alles werd ons bijgebracht.

Toen toch tijd om de voetbalkleding aan te trekken en te beginnen met de warming-up. Sander maakte zich illusies en had verwacht dat een vrouwenelftal binnen twintig minuten wel zelfstandig aan de warming-up ging beginnen. Dacht het niet. Terwijl onze coaches lekker warm in de kantine zaten met een bakkie pleur en de coach van Hardenberg ’85, werd er gepraat over het niveau van de competitie dit seizoen, de trainer van Hardenberg sprak zijn wensen uit om in Italië te gaan voetballen - “mooier weer door de Mountain” en er werd verwarring veroorzaakt door een nieuwe tactiek bij Hardenberg. Toch geen 4-4-2. Daardoor starten wij toch in de vertrouwde 4-4-3:

Sanne
Loïs - Amy / Gerike - Serena
Evi - Sharon - Anouk
Isa - Judith - Roos

Om 12.30 uur wordt er afgetrapt op veld twee en nog sneller dan Frankrijk scoorde tegen Nederland ligt ook de eerste goal al achter de keepster van Hardenberg. Een aanval uit het boekje, Hardenberg duidelijk nog niet scherp genoeg en Roos geeft de assist op Isa, die de bal vakkundig in de rechterhoek plaatst: 1-0! Dat belooft wat. We zetten nog een aantal mooie aanvallen op, maar gescoord wordt er niet. Hardenberg is sterk in de counter, waardoor een aantal aanvalsters gedurende de eerste helft één op één komen met Sanne. De player of the match van deze wedstrijd staat echter keer op keer goed en zo weten we de voorsprong lang te behouden. Een paar minuten voor rust zet de linksbuiten van Hardenberg een sprint in en een gek balletje eindigt toch in de kruising: 1-1, vlak voor rust.

Weinig bijzonderheden in de rust en ook in de eerste minuten van de tweede helft vinden er weinig benoemenswaardige momenten plaats. Na twintig minuten wordt er gewisseld: Lynn komt op de plek van Roos en Emma mag Sharon aflossen. De aanvalsters van Hardenberg breken niet meer zo vaak door, doordat de verdediging goed staat en het middenveld de duels weet te winnen. Breken ze wel door, dan is daar altijd nog Sanne die verder haar goal schoon weet te houden. Onze linksback Serena zet het nog een keer op het lopen en weet het tot in de zestien te brengen, helaas krijgt ze de bal niet langs de keeper. Zo zijn er meer aanvallen, maar er wordt pas weer gescoord na een half uur spelen. Judith met de assist, Lynn met de goal: 2-1! En nu volhouden, want ook Hardenberg is gebrand op de overwinning. In de laatste minuut van de wedstrijd wordt het nogmaals spannend door een afstandsschot van Hardenberg, maar die eindigt boven op het aluminium. Zij vallen al verslagen op het veld en weten: De drie punten blijven in Ommen!

Het eindsignaal is bevrijdend, het zonnetje komt door en eindelijk is daar weer een overwinning voor het bijna-beste vrouwenelftal van FC Ommen. Drie punten! Iets meer zekerheid in de ranglijst, al staan we nog steeds niet waar we willen staan. Aanstaande zaterdag komt SVZW Wierden op bezoek, zij staan wel hoog in de ranglijst - maar we wisten eerder dit seizoen al van de dames te winnen.